предаване
20.03.2017

Aнкета

Харесва ли ви нашият сайт

Виж резултатите

Loading ... Loading ...
Groovy sessions звучи на честотите на Радио Нова (101.7 MHz – София) всяка неделя от 23:00 до 01:00 Oнлайн предаването може да се слуша тук: http://www.predavatel.com/

Groovy Sessions представя Nils Petter Molvaer (free mix – limited download)

Ще започна с това, че малцина са тромпетистите, които в наши дни се открояват със собствено, специфично звучене. Нямам претенции за изчерпателност, но като се замисля, май се броят на пръстите на двете ръце. И един от тях е Nils Petter Molvaer. Повече за неговата история като музикант ще откриете на: http://npm.jazz-plus.com/.

За мен са важни няколко факта, които правят уникален този музикант и създават неговата известност.
На първо място родината му. Норвежкият произход до голяма степен е определящ за звученето му (сравнете го с най-известния норвежки саксофонист Jan Garbarek). Друга важна подробност е влиянието върху кариерата му като тромпетист на две големи имена в музикалния бизнес – Manfred Eicher (продуцент и собственик на лейбъла ECM), и тромпетистът John Hassell. Благодарение на съвместните проекти на John Hassell с имена като Brian Eno, David Sylvian, Harold Budd и Gavin Bryars, той успява да съчетае в творчеството си джаза с минималистичното и ембиънт звучене, характерно за края на 80-те и началото на 90-те. Експерименталната музика от тези години премахва границите между стиловете в търсене на нови изразни средства и точно в тази среда, създадена от Hassell, намира своето място и Molvaer. Достатъчно е да сравните изпълнението в сета на квартета  Masqualero от 1986 с това на темите от албума Khmer от 1997 (и двата продуцирани от Manfred Eicher за ECM), за да добиете представа за развитието и промените, които настъпват в звученето на Nils Petter Molvaer за едно десетилетие благодарение на заобикалящата го среда в лейбъла ECM . Шансът също изиграва съществена роля в кариерата на Molvaer. В началото на 90-те електронната музика изживява своя апогей. Стилове, сред които дръм’ен’бейс, транс и ембиънт, превземат клубните сцени, последвани от все по-засилващия се интерес към автентичния фолкор от различни региони. Именно тук се проявява уникалността и универсалността на звука на Molvaer. Лесно разпознаваем и в същото време много податлив към съчетаване с различни модерни за времето клубни стилове, той е точно онова от което се нуждаят много диджеи. Затова и към неговите композиции през годините са посягали някои от най-големите имена на съвремената клубна сцена, като Cinematic Orchestra, Bill Laswell,Matthew Herbert, Bugge Wesseltoft, Dego и Mark De Clive-Lowe.

Nils Petter Molvaer – Special Mix by Groovy Sessions by Dossiu Amudjev on Mixcloud

Nils Petter Molvaer – Special Mix by Groovy Sessions

01. Nils Petter Molvaer – Exhumation – Hamada (Sula Records) 2009
02. Nils Petter Molvaer – Mercury Heart – Baboon Moon (Thirsty Ear) 2011
03. Nils Petter Molvaer – Tragamar – Solid Ether (ECM) 2000
04. Nils Petter Molvaer – Little Indian ((Bugge’s Indiana Jens Mix) – Remakes (Sula Records) 2005
05. Masqualero feat. Nils Petter Molvaer – Vanilje – Bande A Part (ECM) 1986
06. Nils Petter Molvaer – Merciful 1 – Solid Ether (ECM) 2000
07. Nils Petter Molvaer – Tlon – Khmer (ECM) 1997
08. Nils Petter Molvaer – Frozen – NP3 (Universal Music) 2002
09. Nils Petter Molvaer – Frozen (Bill Laswell) – Remakes (Sula Records) 2005
10. Nils Petter Molvaer – Nebulizer (edited) – An American Compilation (Thirsty Ear) 2006
11. Nils Petter Molvaer – Only These Things Count – Er (EmArcy) 2005
12. Nils Petter Molvaer – Perimeters – Re-Vision (Sula Records) 2008
13. Nils Petter Molvaer – Hover – Er (EmArcy) 2005
14. Nils Petter Molvaer – Vilderness (Cinematic Orchestra Mix) – Recoloured – The Remix Album (EmArcy) 2001
15. Nils Petter Molvaer – Tabula Rasa – NP3 (Universal Music) 2002
16. Nils Petter Molvaer – Khmer – Khmer (ECM) 1997
17. Nils Petter Molvaer – Lahar – Hamada (Sula Records) 2009

Тази година на пазара се появи и най-новият студиен албум на Molvaer – Baboon Moon, който е и причината за турнето на музиканта. В него ще бъде включена (най-накрая) и България. Концертът е организиран от моите колеги и приятели от Jazz Plus Fest и ще се състои на 23.10.2011 в Sofia Live Club от 20:00 ч. За всички онези, които до този момент не са чували за Nils Petter Molvaer е и сетът, който ви предлагам да чуете. Той ще бъде предоставен и за безплатно теглене, но ограничено време, така че не се бавете, чуйте, споделете, купете си билет за концерта и се насладете на живо един от най-интересните тромпетисти на нашето време.

Билети за NPM/Nils Petter Molvaer Group, може да намерите в мрежата на http://ticketplus.bg , и в “Дюкян Меломан”, както и във веригите магазини “Ориндж”, “Техномаркет”, “Пикадили”, “Фотосинтезис”. Цената на билeтите е 30 лв., на врата в деня на концерта 40 лв.

Досю Амуджев / Dossiu Amudjev
Groovy Sessions Radio Show 2011

www.groovysessions.com

Post to Twitter Add to Tweeter | Post to Facebook Add to Facebook

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply