предаване
20.03.2017

Aнкета

Харесва ли ви нашият сайт

Виж резултатите

Loading ... Loading ...
Groovy sessions звучи на честотите на Радио Нова (101.7 MHz – София) всяка неделя от 23:00 до 01:00 Oнлайн предаването може да се слуша тук: http://www.predavatel.com/

Groovy Sessions разговаря с DJ Maestro (interview)

Не е задължително да сте фен на джаза, за да се чували за DJ Maestro. Но неговите мултиплатинени компилации „Blue Note Trip” спомагат много млади хора от новото столетие да обърнат поглед назад във времето и да преоткрият класическото джаз звучене. И не само това. Той смесва упешно джаза на 60-те с всички нови стилове от клубната сцена като ню джаз, латино, електро суинг и фънк, превръщайки сетовете си в своеобразно, екзотично пътешесвие в света на музиката. Имал съм вече възможност да го видя на живо в действие преди няколко години и трябва да си призная, останах силно впечатлен както от богатата му музикална култура, така и от невероятните му умения зад пулта. Лекотата с която смесва музика от различни години и стилове и усета (изграден с години) към настроението и пристрастията на публиката, са причините той да е търсен и желан в програмата на много севтовно известни клубове.

maestro gs 01

След дълги години работа за Verve и Blue Note Records, миналата година Maestro подписва договор с друг легендарен (макар и по-малък) джаз лейбъл – Bethlehem Records. Създаден през 1953 година от Gus Wildi, лейбълът дава начало на крариерите на редица големи имена в джаз като Nina Simone, Julie London, Chris Connor, Carmen McRae, Herbie Nichols, Mel Torméи Oscar Pettiford. Тук стартира и кариерата на един от легендарните джаз продуценти – Creed Taylor, чието име през годините ще бъде свързвано с някои от най-успешните джаз изпълнители, албуми и лебйли в историята на музиката.

bethlehem-logo

Точно с този лейбъл е свързан и последният (за сега) проект на DJ Maestro – Nina Simone – Little Girl Blue (The Remixes). Проект, събрал на едно място над дузина от най-добрите клубни диджей, музиканти и продуценти в наши дни, обединени от идеята на собствениците на лейбъла и Maestro – да създадат ремикси на теми от култовия албум на Nina Simone. Тук освен на самия DJ Maestro, откриваме и продукция на The Reflex, Opolopo, Smoove, Renegades Of Jazz, Mop Mop, Fab Samperi и др.

12185502_1656277564650384_6438200694600820458_o

Именно покрай появата на тази компилация на пазара и гостуването на DJ Marestro в клуб „Carrusel” в София на 14 ноември 2015, организаторите ми предоставиха възможността да задам няколко въпроса на Maestro, специално за слушателите на Groovy Sessions Radio Show (в което те вече имаха възможността да чуят част от ремиксите).

Досю Амуджев: 01. Защо избра джаза като стил на диджейската си кариера?

DJ Maestro: Стилът не нещо което избираш. Това е въпрос на вкус. Джазът е любимият ми стил, но освен него харесвам също фънк, латино денс музика. И комбинирайки ги с джаза, правя този стил достъпен за по-широка аудитория.

02. В продукцията ти до този момент си се изявявал основно като компилатор. В новия ти проект вече те виждаме в светлината на продуцент? Какви бяха предизвикателствата и как се роди идеята за Nina Simone и Bethlehem Records?

DJ Maestro: Факт е че съм най-известен със своите компилации, Bethlehem-Blendsно и преди съм правил ремикси и като продуцент издадох първия си албум през 2006. Миналата година подписах договор с ню йоркския лейбъл Bethlehem Records. Първото издание, което направих за тях беше компилация, озаглавена „Bethlehem Blends”. Тогава от компаният ми предложиха да ремиксирам парчетата от най-известния албум в каталога им – дебютния албум на Нина Симон „Little Girl Blue”

03. В компилацията присъстват ремикси на много от големите диджеи в наши дни. Трудно ли бе да ги подбереш? Колко време отне създаването на проекта (от идеята до появата на компилацията)?

DJ Maestro: Не, въобще не беше трудно. Повечето от диджеите познавам от години. Запознавал съм се с тях по фестивали и клубове по цял свят. И в известен смисъл има много общо между музикалните ни вкусове. Само трима от тях не познавах лично – The Reflex, Opolopo and Mees Dierdorp. Свързах се с тях чрез Facebook и те веднага отговориха с „да” на предложението ми. Забавното беше, че те ме познаваха задочно благодарение на компилациите „Blue Note Trip”, които те притежаваха на плочи. А и всички харесвахме Нина. Това беше уникална възможност е да работим с архивите на лейбъла.

04. В София ще бъдеш в компанията на Max The Sax. Как се събрахте двамата и трудно ли е да се създаде проект меджу диджей и музикант на живо?

DJ Maestro: Срещнах Макс преди години в Будапеща. Тогава организирах всеки месец вечер, озаглавена (Blue Note Trip) на кораба А38 и собствениците на клуба ми предоставиха възможността да каня любимите си банди за концерти. Една от групите бе на Паров Стелар. По-късно ги ангажирах за няколко концерта в Холандия. Спомням си че се запознах с Макс, когато се качи на кораба. С музикантите от групата много бързо си допаднахме. След концерта „обърнахме” по няколко питиета в буса, с който пътуваха. И така се стигна до миналата година, когато Макс дйде при мен на гости в Амстердам. Тогава той ми сподели плановете си да напусне групата и да започне солова кариера. Тогава до ранни зори двамата се забвлявахме – аз пусках плочи а той импровизираше на саксофона, върху темите, които пусках.

05. Почитател си на винила. Какво е мнението ти за новите технологии и формати?

DJ Maestro: Нямам нищо против новите технологии, но те не представляват интерес за мен. Когато се използват смислено те могат да помогнат на диджея / продуцента да създаде нещо положително и иновативно на сцената. Но смятам, че в повечето случай тези тенологии се ползват от мързеливи диджеи или бездарни псевдо звезди. Освен това аз харесвам аналоговия саунд на плочите. Звукът е много по-добър.

06. Като диджей с голям опит на клубната сцена, можеш ли да споделиш с нас пет парчета, които да си пуснем, за да „подгреем” за съботната вечер.

DJ Maestro: 01. Lonnie Liston Smith – Expansions

02. Motor City Drum Ensemble – Get Slapped Up

03. Fela Kuti – Shakara (Ossie’s Bump Edit)

04. Marcos Valle ‘Prefixo’ (BloodFire remix)

05. Synapson – ‘All in You’ – feat. Anna Kova

Така че, очакваме ви в клуб CARRUSEL
дата: 14 ноември (петък)
начало: 22:00
вход: 20 лв.

Досю Амуджев / Dossiu Amudjev
Groovy Sessions Radio Show 2015
www.groovysessions.com

 

Post to Twitter Add to Tweeter | Post to Facebook Add to Facebook

Leave a Reply