предаване
20.03.2017

Aнкета

Харесва ли ви нашият сайт

Виж резултатите

Loading ... Loading ...
Groovy sessions звучи на честотите на Радио Нова (101.7 MHz – София) всяка неделя от 23:00 до 01:00 Oнлайн предаването може да се слуша тук: http://www.predavatel.com/

Groovy Sessions разговаря с Rich Medina (interview)

Причината за това интервю е гостуването на Рич Медина в София на 25.04.2014 по покана на Red Bull Thre3Style – международно състезание, което търси най-техничните и оригинални като звук диджеи. Тогава ще се проведе финалът на второто издание за България, в Sofia Live. Самият Медина, освен като част от журито ще застане и зад пулта, в качеството си на гост диджей.

В много свои интервюта Медина споделя, че музиката му говори повече за него от думите. Затова тук няма да се впускаме в дълги словоизлияния. Само ще маркираме няколкото акцента, около които се завъртяха и въпросите в интервюто. Родом е от Лейкуд, Ню Джърси, но се превръща в едни от най-известните Ню Йоркски диджей. Благодарение на организираните от него партита, озаглавени Jump N’ Funk, през 2001 той връща интереса на цяло едно малдо поколение към афробийта – стил чието налагане на световната музикална сцена е неразривно свързано с нигерийския музикант Фела Кути. Друг известен проект на Медина, който води и до появата на страхотната компилация  “The Connection Volume One : Modern Explorations In Afro-Beat And Afro Latin” е този с нюйоркчанина Bobbito Garcia. Двамата организират партитата Happy Feet (събиращи на едно място денс, соул и латино звучене). Сред артистите, с които работи през годините са DJ Mitsu The Beats, DJ Spinna, Yukihiro Fukutomi, Ty, Da Lata,  Phil Asher, Nathan Haines и King Britt. А негова продукция е издавана от световно известни лейбъли като  Kindred Spirits, Ubiquity, Unique,  Sonar Kollektiv, Big Dada Recordings, BBE и  Agogo Records.

Досю Амуджев (Д.А.) Как започна музикалната си кариера? Като рапър или като диджей?

Рич Медина (Р.М.) Занимавам се с диджействане още от детските си години, така че технически погледнато вече повече от 30 години. Никога не съм бил рапър. Аз пиша и се изявявам като поет и автор на песни. Но никога като рапър.


(Д.А.) Ако трябва да се представиш с няколко изречения на някого, който не те познава, как ще го направиш?

(Р.М.) Здравей. Аз съм Рич. Как си? Чувствам се отлично. Как се казваш? Искаш ли питие?

(Д.А.) Работил си с много продуценти и музиканти през последното десетилетие. Има ли нови имена, с които би искал тепърва да работиш?

(Р.М.) Хахаха. Имам списък, дълъг 1000 мили, с имена на хората, с които искам да работя.

(Д.А.) Можеш ли да назовеш някои от любимите ти музиканти, продуценти или банди в момента?
(Р.М.) Hiatus Kaiyote, DJ Spinna, Kenny Dope, Phil Asher, Rasheed Chappell, Black Coffy, 1200 Warriors, Bink

(Д.А.) В сетовете си смесваш фънк, соул, хип-хоп и хаус с автентично афро звучене вече почти две десетилетия. Кое е най-важното, което трябва да знаем за афро бийта, преди да започнем да го слушаме?

(Р.М.) Не знам дали има нещо специфично, което трябва да се знае за афро бийта преди да започнете да го слушате освен факта, че трябва да сте подготвени за истинска музикална експлозия, защото това е един от най-хубавите музикални жанрове на тази планета.

(Д.А.) Албумът “Connecting The Dots” излезе през 2005. Да очакваме ли скоро нов албум? Или някакви нови колаборации? Или нови компилации, като тази, която направи съвместно с Bobbito?

(Р.М.) Да, имаме много големи музикални проекти, които ще видят бял свят между лятото на 2014 и 2015 година?

(Д.А.) Също си и колекционер на винил. Разкажи ни малко за колекцията си – колко е голяма и трудно ли ти е да поддържаш ред в нея? Какво мислиш за дигиталната ера? И всички видове дигитални аудио формати?

(Р.М.) Да, аз наистина съм колекционер на плочи с (да кажем) над 30 000 винила в колекцията ми. Трудно се организира колекция само когато собственикът е разхвърлян, или когато няма система при подредбата. Толкова отдавна се занимавам с това, че макар понякога неразборията да е голяма, все още мога да намеря, това, което ми трябва за по-малко от 10 минути. А по отношение на дигитализацията, смятам че положението не е по-различно от това при имейлите, мобилните телефони или микровълновите печки.  Неизбежна последица от еволюцията на човека и технологиите. Що се отнася до форматите, аз съм професионалист, така че не мога да слушам аудио файл, който не е поне с битрейт 320 (mp3). Когато попадна на файл с ниско качество, изпитвам нуждата да направя собствен рип. Но качеството на файла според мен трябва да е от 320 нагоре.

(Д.А.) Къде предпочиташ да пускаш музика – в Щатите или в Европа? Има ли разлика? Къде е перфектната обстановка за вашата музика – в малък клуб с 200 – 300 човека или на открито пред няколко хиляди?

(Р.М.) Честно казано у дома си е най-хубаво. И тъй като съм от Източното крайбрежие на Щатите, винаги там ще се чувствам най-добре. Но обожавам Европа, Азия и южното полукълбо като цяло – всяко място по различни причини. Смятам че в Америка имаме много сериозна музикална култура, но Европа и другите части по света имат по добра клубна култура от нашата. Клубовете в Европа сякаш имат по-дълъг живот и по-добър мениджмънт. Докато при нас в Щатите в същото време, човек с пари, който не познава добре бизнеса, ще наеме хора от семейството си, които често загробват бизнеса. Иначе, когато има хубава музика – хората танцуват, а културните и езикови бариери изчезват. Така мисля.

А по отношение на големината, смятам че има повече съпричастност в малките клубове. Което не означава, че няма интересни възможности, при пускането пред  многохилядна аудитория. Но съм се убедил, че в по-малките клубове е по-задушевна атмосферата. По мое мнение.

(Д.А.) Ще участваш като гост на Red Bull Thre3Style в България. Имаш ли някакви препоръки към диджеите, които ще участват на финала?

(Р.М.) Да. Моята препоръка към участниците във финала е да си почиват и да събират кураж. Предполагам, че вече са преминали през стресиращата част на подготовка за състезанието. Сега трябва да са настроени да се забавляват, докато показват уменията си. В крайна сметка нали за това е всичко – забавление.

(Д.А.) Ще се изявиш за първи път пред българска аудитория? (Грешката е моя, напълно забравих, че Рич Медина вече е идвал у нас – Д.А.). Какви са очакванията ти и какво да очакваме ние от теб? Ще споделиш ли в аванс някои парчета от сета, който ще чуем?

(Р.М.) Всъщност това ще бъде втора моя изява в София. Стилян Ангелов ме покани на неговата вечер Love & Happiness преди няколко години и беше страхотно. Надявам се да преживея още една такава незабравима вечер. Хората могат да очакват от мен да спазя традицията и да дам най-доброто от себе си, като отстоявам, вълнувам, образовам и повдигам настроението, в рамките на това, което аудиторията ми позволи. Миналият път се получи страхотно така че, надявам се, сега да се получи още по-добре. Предпочитам музиката, която смесвам да говори по-добре от мен, така че ще ви спестя имената на парчетата и ще ви кажа – елате да танцувате и да се веселите. И аз ще направя същото. One love.

Post to Twitter Add to Tweeter | Post to Facebook Add to Facebook

Leave a Reply